Καλλιτεχνικές 2012-2013

Με έμπνευση από τα έργα του MIRO

     Τα παιδιά είδαν εικόνες από τα έργα του Ισπανού σουρεαλιστή ζωγράφου JUAN MIRO και έφτιαξαν τα δικά τους φανταστικά πλάσματα.

     Στη συνέχεια τα τοποθετήσαμε σε μια ομαδική εργασία, με  σκοπό να δημιουργήσουμε ένα εικαστικόπεριβάλλον, που να θυμίζει τον παιδικό τρόπο που ζωγράφιζε και  αντιλαμβανόταν τη ζωή και την τέχνη ο JUAN MIRO.

miro1 s2

miro2 s2

miro5 s2

 

 

Miro Juan (1893-1983)
Μαζί με τον Πικάσο θεωρούνται από τους πατέρες της Μοντέρνας ζωγραφικής.
Εντυπωσιακά πολυδιάστατος και παραγωγικός καλλιτέχνης, υπήρξε αφηγητής μυθικών και λυρικών διηγημάτων. Ένας ποιητής της εικόνας, που το ιδίωμά του χαρακτηρίζεται από σημεία και σύμβολα, μεταφορικά πεφωτισμένα και φορτισμένα, που αναδύονται απ' τα βάθη του υποσυνειδήτου. Τα οράματά του παιγνιώδη κι αλλόκοτα, περιλαμβάνοντας παραμορφωμένες φιγούρες ζώων κι οργανικές φόρμες, καθώς επίσης και παράξενες γεωμετρικές κατασκευές. Αυτές οι εικόνες φιλοτεχνήθηκαν με φαινομενική λεπτότητα, σ' επίπεδο κι ουδέτερο φόντο, με περιορισμένη γκάμα έντονων χρωμάτων, μ' έμφαση στο μπλε, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο και μαύρο. Αργότερα πειραματίστηκε μ' άλλα υλικά και φιλοτέχνησε λιθογραφίες, οξυγραφίες, κολάζ, γλυπτά, τοιχογραφίες, κεραμικά κι υφάσματα.

«Σουρεαλισμός»... καθαρός ψυχικός αυτοματισμός που εκφράζει προφορικά, γραπτά ή με κάθε άλλο τρόπο, τις πραγματικές παραστάσεις της ψυχής. Πρόκειται για υπαγόρευση της σκέψης, χωρίς έλεγχο ή μέριμνα λογικής και χωρίς καμιά αισθητική και ηθική κρίση»

 

miro4 s2

 

 

Επαφή με την ελληνική παράδοση

 

     Στις 31/01/2013 οι μαθητές του σχολείου μας, προκειμένου να έρθουν πιο κοντά στην ελληνική παράδοση, παρακολούθησαν παλιά μικρασιάτικα τραγούδια στο αμφιθέτρο του σχολείου μας. Τα τραγούδια τα ερμήνευε η εκπαιδευτικός κ. Ελένη Τουτουδάκη η οποία έπαιζε παράλληλα "κανονάκι".

kanonaki s2

 

 

 Η ελληνική παράδοση είναι ένα ζωντανό φαινόμενο που σηματοδοτεί και περιλαμβάνει και την τωρινή εποχή. Τα παλιά μικρασιάτικα τραγούδια έχουν φλέβα και δίνουν το σφυγμό μιας ελεύθερης και αισιόδοξης διάθεσης προς τη ζωή, με όσα εμπόδια κι αν αυτή βρίσκει στην πορεία της. Αυτή η παράδοση μπολιάζεται και εμπεριέχεται στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και στην ιεράρχηση των αξιών μας. Όσο την πλησιάζουμεμαθαίνουμε κάτι περισσότερο για τον εαυτό μας. Η γνωριμία με το κανονάκι, έναχορδόφωνο όργανο, πολύ αγαπητό στους έλληνες της Μικράς Ασίας, ίσως μας φέρει πιο κοντά στη μεσογειακή μας ιδιοσυγκρασία.

 

     Το Κανονάκι (ονομασία που προέρχεται από τον κανόνα -το πειραματικό μονόχορδο του Πυθαγόρα) είναι γνωστό στην Ελλάδα από την αρχαιότητα ως τρίγωνο ή επιγόνειο και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ως ψαλτήρι.Είναι νυκτό όργανο, με εντέρινες χορδές, παίζεται με δύο πένες που προσδένονται με μεταλλικές δακτυλήθρες στους δείκτες των δύο χεριών. Σε κάθε χορδή, κινητοί καβαλάρηδες υψώνουν τους φθόγγους σύμφωνα με τα μικροδιαστήματα της παραδοσιακής μουσικής κλίμακας όπου κινείται ο οργανοπαίκτης.

 

 

 

 

 

Χριστουγεννιάτικο bazaar

 

 

 

bazar4 s2

 

 

    Δημιουργήσαμε με πολύ κέφι και φαντασία κατασκευές και αντικείμενα που σκοπό έχουν να μας θυμίσουν ότι τα Χριστούγεννα είναι αναμφισβήτητα η εποχή για να χαρούμε σαν παιδιά, μαζί με τα παιδιά.

 

     Η εκδήλωση έγινε στις 15,16 και 19 Δεκεμβρίου.

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Κεχαγιά Ελισάβετ

 

bazar2 s2

 

bazar1 s2

bazar3 s2